ЦИК ОБРАБОТИ 100% ОТ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ЕВРОВОТА

Glasuvane bgnes

Разпределението на мандатите ще бъде ясно до края на утрешния ден, а имената на избраните български евродепутати – до 31 май

Избирателната активност на евроизборите е била 33,27%, при 100% обработени протоколи в РИК, съобщиха от ЦИК за БНТ.  При 100% обработени протоколи при първоначалното им въвеждане, междинните резултати на евровота дават следните резултати: 31,07% за ГЕРБ, 24,26% за БСП, 16,55% за ДПС, 7,36% за ВМРО и 6,06% за “Демократична България”.

Предстои приемането на последната РИК – Търговище. След като тя пристигне ще започне повторното въвеждане на протоколите на последните РИК, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев по БНТ. От ЦИК уточниха, че при повторната обработка и след отстраняването на несъответствията ще бъдат ясни и окончателните резултати от изборите за ЕП. По данни на ЦИК 36,71% от гласоподавателите са използвали правото си на преференция.

Разпределението на мандатите ще бъде ясно до края на утрешния ден, а имената на избраните български евродепутати – до 31 май, петък.

Към момента това са:

ГЕРБ: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов.

БСП: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов. Благодарение на преференциален вот Сергей Станишев влиза на второ място.

ДПС: Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Председателят на ДПС вече каза, че ще се откаже от мястото си в ЕП, на неговото място ще мине Илхан Кючюк.

ВМРО: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *