ЦИК: ЗАКОНЪТ ПРЕДВИЖДА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ В СЕКЦИИТЕ НЕ ПРИ ПРЕДСРОЧНИ, А САМО ПРИ РЕДОВНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

musorlieva cik bgnes

Въпреки това си мнение, комисията ще ес съобрази с решението на ВАС

Позицията на централната избирателна комисия бе оповестена  на брифинг зам.-председателят на комисията Мария Мусорлиева. Комисията ще обяви обществена поръчка за машини за гласуване във всички 12 400 секции в страната. Според Мусорлиева обаче, ако не се явят кандидати, ЦИК няма да носи отговорност.

Според решение на комисията от 27 януари, само 500 секции в страната трябваше да бъдат снабдени с машини за гласуване. Вчера обаче Върховният административен съд отмени решението и постанови, че по закон след края на 2016 г. при избори във всички секции трябва да може да се предлага и хартиено, и машинно гласуване.

Днес от ЦИК отговориха, че това се налага само при редовен, но не и при предсрочен вот. Според говорителя на комисията Александър Андреев, ако се стигне до този сценарий няма основание да се смята, че изборите ще са незаконни, дори и в секциите да няма машинно гласуване.

От ЦИК добавиха, че до кратките срокове за оборудване на секциите се стига, защото от комисията не са могли да обявят обществена поръчка за машини преди президентът Румен Радев да назначи дата за предсрочни избори. До този момент не е ясно в какъв срок ще бъде обявена обществената поръчка за тях и какви ще са нейните периметри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *