Цветан Василев иска хаос в държавата, защото вадят държавните пари от КТБ

Цветан Василев В деня на размисъл 11 май, изпълнителният директор на ТВ7 Николай Бареков взриви страната с истерични крясъци и призиви за размирици, които могат да хвърлят страната в гражданска война. Ето една от причините за наркотичните бесове на наемника на банкера Цветан Василев.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка е изпаднал в паника след категоричната позиция на служебния кабинет да не допуска повече концентрирането на парите на дружествата с преобладаващо държавно участие в една банка. През последните няколко мандата с тази привилегия се ползва единствено Цветан Василев.

54% от парите на държавните фирми са депозирани в една банка, обяви служебният премиер Марин Райков на 30 април. „Нямам право да кажа коя е банката, защото това е банкова тайна“,уточни той.

Публична тайна е, че повече от половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Парите на енергийните дружества също са в КТБ.

Това говори недвусмислено, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми, коментира Райков.

Проблемът с парите на държавните дружества е в медийния дневен ред от 2010 г., когато по искане на главните редактори на 11 от водещите печатни медии тогавашният министър на финансите Симеон Дянков обяви къде са депозирани средствата на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие. Тогава се оказа, че в КТБ са 48 % от парите им. Медии твърдят отдавна, че КТБ печели милиони от разликата между ниските лихви по депозитите им и високите лихви по кредитите, отпускани на държавните фирми.

Тази година от съобщение на международната агенция “Фич” стана ясно, че към октомври 2012 г. 87 % от парите на Българския енергиен холдинг са в банката на Цветан Василев. В БЕХ са всички големи държавни енергийни компании като АЕЦ “Козлодуй”, НЕК, ТЕЦ “Марица изток 2″. По данни на “Фич” към края на септември парите на БЕХ са били около 717 млн. лева, тоест депозитът й в КТБ тогава е възлизал на около 624 милиона лева.

Ако служебният кабинет бързо приеме новите правила – съвсем скоро КТБ значително ще “олекне” откъм свежи пари.

Проблемът на КТБ не се изразява в това, че ще бъдат преместени депозитите на държавни фирми в други банки. А че ще се усложнят изгодните отношения на банката с тези фирми.

3 коментара по “Цветан Василев иска хаос в държавата, защото вадят държавните пари от КТБ

  1. Pingback: Соня Колтуклиева: Прокуратурата, ДАНС и банка изкривиха вота

  2. Pingback: Соня Колтуклиева: Прокуратурата, ДАНС и Банкер изкривиха вота

  3. Pingback: Цацаров проговори, предизвикан от обвиненията на Колтуклиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *