ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: ДЯСНАТА РЪКА НА БОРИСОВ МЕ РЕКЕТИРА ЗА 43 МЛН. ЛЕВА

dikov_vassilev_edno_thumb931-660x330

Скандалният банкер обяви в интервю за Сашо Диков, че кабинетът „Борисов 2” бил управление на Борисов и Пеевски

„За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление.”, каза Цветан Василев в инетрвю пред Сашо Диков дадено на 16 ноември и излъчено снощи.

„Колко доказателства трябва да се приведат”, запита той реторично, като посочи, че само за година управление на „Борисов 2” фирмите, свързани с бизнесмена Делян Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция. От всяка обществена поръчка следват комисионни, потвърди той по повод твърденията на Игнат Раденков, гостувал в предишни предавания на „Просто Диков“, че минимум 50 на сто от всяка обществена поръчка се крадат.

Голяма част от интервюто бе посветена на ролята на бизнесмена Александър Сталийски, за когото Василев говори като за „човека на Борсисов за всичко“ и „събирач на пари“ поне по време на първото му управление. Банкерът увери, че има достатъчно останали у него писмени доказателства за това, като по-късно показа и документи. „Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ“, заяви Василев. Той уточни, че това „посочване“ е станало, когато Борисов е дошъл за първи път на власт.

През 2010 година Василев прехвърлил 50% от собствеността на русенския завод „Дунарит” на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица, срещу обещания да получи закрила от държавата. През 2013 година пък трябвало да откупи подарените дялове за 43 милиона лева. Василев показа и документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им.

Отделно фирмата, на която са подарени дялове от „Дунарит“, прибрала и 6 млн. лева дивидент. Според Василев, същата схема, с подаряване на дялове и откупуването им, е имало и с „Авионамс“. „Александър Сталийски, ме принуди да откупя подарени дялове от „Дунарит“ за 43 милиона лева” заяви категорично Цветан Василев.

Банкерът коментира и далаверите около „Булгартабак“, „Виваком“ и „Белене“. „Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак“ бе турският и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара“, твърди той по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава. Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъдат открити в складове на територията на „Ислямска държава“ без това да е станало със съдействието на самата „Ислямска държава“, добави още той. Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като „докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на „Булгартабак“, има други външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника „София-Дубай-Виена-Вадуц“.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“, която по думите му е „продадена“ – или открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност. „Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната“, заяви Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов. „Няма одобрение в Комисията за защита на конкуренцията без нейният председател Петко Николов да се обади и на двамата“, категоричен е Василев. Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро. „Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочва той.

Цялата излъчена първа част от интервюто с Цветан Василев можете да видите ТУК. Следващата неделя ще бъде излъчено и продължението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *