Цветанов: През цялото време съм бил прав за Мирослава

Цветан ЦветановВ предаването си “Нареща” по ТВ7 водещата Люба Кулезич помоли вицепремиера Цветан Цветанов да коментира едно от знаковите дела, по които неговата бивша опонентка в съда – Мирослава Тодорова, е забавила мотивите си повече от пет години. Става въпрос за делото по източването на Банка за земеделски кредити, по което обвиняем е бил Атанас Тилев. Тодорова е забавила пет години мотивите по делото, заради което то е изтекло по давност.

Според Цветанов, това е поредното потвърждение на думите му за проблемите в съдебната система и конкретно за делата на Мирослава Тодорова. “През цялото време съм бил прав”, заяви той и посочи друг фрапиращ случай. Той лично получил мейл от жертва на организираната престъпност за друго дело, гледано от съдийката. “Оказа се че тя е забавила много дела със забавянето на мотиви от 3 до 5 години”.

Във връзка с делото на Тилев той обясни: “Това дело, когато се произнася, е 2007 година. 5 години не са достатъчни, за да си напише мотивите. 2012 е предадено на по-висшата инстанция – Апелативния съд в София. Гледа се на 3 януари 2013 година”.

Делото на Атанас Тилев показва каква е симбиозата на Съюза на съдиите с организираната престъпност. Мирослава Тодорова пък е знакова фигура, тъй като тя е председател на този съюз. Още по-показателно е, че съюзът не реагира, когато има очевидни нарушения по ключови дела.

Цветанов отрече да е имало намеса в избора на Сотир Цацаров. “Имаше дебат, имаше дискусии, имаше концепции”, каза той във връзка с избирането на новия главен прокурор.

Коментирайки пропуските при разследването и контрола върху следствието, Цветанов разказа как издирваният и в момента Валентин Кирилов-Пуйката успява да се измъкне след едно от многобройните си престъпления. “В момента издирваме Пуйката за тежко криминално деяние. 2006 година имаме ДНК профил, изведен от Пуйката” каза той и добави, че когато рецидивистът се появил, се измъкнал с глупаво обяснение. ДНК-то било от преди два дни, когато имал отношения с някаква жена, посегнал да я удари, нацелил стъкло и се порязал. Имало драстично разминаване в датите, но никой не отбелязал този пропуск.

“Политическата воля е да имаш възможността да гарантираш оперативната свобода на оперативните служите, което съм направил когато станах министър”, каза той. По отношение на анализа на “Ройтерс”, който упреква България, че не се справя с организираната престъпност, вицепремиерът обясни: “Тези конкретни случаи и дела са част от анализа, който се представя. За 20 години трупане на тези дефицити, няма как за 4 години съдебната система да се промени”.

“Когато се върнат обратно делата и се разгледа къде са пропуските, това е което искам, и към което се стремя. Много по-малко са делата, които се връщат за доразглеждане, както и тези, които са просрочени”, посочи Цветанов. Според него, в оценките от ЕС се говори за “политическа воля, за реални реформи в полицията”.

Министърът коментира и уволнението на следователката от Бургас Станелия Караджова: “Нормално е да има по-малко публичност, тук говорим за терористичен акт, който е организиран, който е извършен на територията на страната, но от определена терористична организация”. Когато работим с международни партньори, при обмяната на информация ние трябва да можем да защитим тяхната информация, да можем да направим насрещните проверки. Всичко, което се изнася в медиите, трябва да бъде абсолютно сигурно и да не повлияе на разследването.

Според Цветанов, интервюто на Караджова е стигнало като послание до организаторите на акта.

По отношение на новите обвинения срещу него за облагодетелстване с имоти, министърът припомни, че е дал възможност за публична проверка, разсекретил е всичко, което може да се проверява като имоти и финансови възнаграждения при предишния случай, когато го критикуваха, че имал много апартаменти. “Кажете ми един политик, който го е направил това нещо”, попита той.

“В годините на преход законово са се крали пари”, посочи Цветанов и даде за пример случая Хохегер. 1,5 млн. евро, отпуснати за лъскане имиджа на страната, от които 500 хил. лв. са преведени на Моника Йосифова. Припомни и как по времето на Иван Костов базата “Спартак”, което дотогава е била стопанисвана от МВР, е дадена на “Софийски имоти” и оттам попада в ръцете на фирми, свързани със СИК, Маджо и Алексей Петров. “Помните как Алексей Петров си го ползвате като бащиния”, добави той.

“Шест месеца се занимавахме с всички тези злоупотреби, върнахме си собствеността”, каза Цветанов и посочи, че в момента базата е дадена за стопанисване на Столична община.

На въпроса дали е партиен лобист Цветанов отсече: “Не, категорично ви казвам не. Дайте ми един пример, дайте ми един случай, в който министърът на вътрешните работи да е лобист за нещо!”.

Той дори каза, че преди изборите през 2009 година различни интриганти са му говорили срещу Борисов, а на Борисов – срещу него. Настройвали го, че Цветанов ще му вземе партията, но двамата били убедени, че това няма как да стане. “Това е силната страна на ГЕРБ – че има тандем и екипна работа”, обобщи той.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *