ЦАЦАРОВ РАЗПОРЕДИ НА БОРИСОВ ДА ПРОМЕНИ ДОГОВОРА С ЮЛЕН ЗА НА ПАРК „ПИРИН“

Cacarov bgnes

Това е заключението от проверка на прокуратурата по сигнал на „Зелените“

Прокуратурата разпореди правителството да предприеме „незабавни действия“ за промяна на концесионния договор с „Юлен“ АД. Това обявиха от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

На 26.02.2018 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, с твърдения за извършени закононарушения във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“ АД, както и с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски. Отправено е искане за извършване на проверка съобразно правомощията на прокуратурата.

Наредена е лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура, в хода на която прокурорът преценил, че се налага договорът да бъде променен. Цацаров напълно споделя това предложение, както и всички изводи, направени в него в хода на проверката.

При така установената фактическа обстановка, наблюдаващият прокурор е счел, че са събрани всички относими документи и се налага изпращане на предложение до Министерски съвет с правно основание за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменения и допълнения в договора между МС и „Юлен“ АД от 21 декември 2001 г. за предоставена концесия.

Съгласно препоръката Министерският съвет на Република България трябва да предприеме: – незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство (включително и в

частта относно определянето на концесионното възнаграждение).

В искането се посочва още, че правителството трябва да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55ха, съгласно Териториално устройствен план (ТУП) на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната).“

В същото време, от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни за престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г., сключен между МС и „Юлен“ АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *