ЦАЦАРОВ: ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПРОДЪЛЖАВА

Cacarov Geshev bgnes

Има два варианта – или набиране на 17 гласа и назначаване на Гешев въпреки отказа на президента или нова процедура

Процедурата оттук насетне продължава със заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България. Оттук има два варианта – или набиране на 17 гласа и назначаване на Гешев, или ненабиране на необходимите гласове и започване на нова процедура.

На въпрос как би коментирал мотивите на президента Румен Радев да не подпише указа, Цацаров отговори лаконично: „никак“. Освен това на заседанието на прокурорската колегия не можело да бъде предложен нов обвинител номер едно.

„Данаил Кирилов не може да направи предложение, защото това е процедурата, разписана в Конституцията“, заяви Цацаров и добави, че според решение на Конституционния съд, президентът действа при условията на обвързана компетентност.

От своя страна Иван Гешев каза, че президентът е в правото си и е изпълнил конституционните си права. „Благодаря му, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря и на колегите от професионалната общност, които застанаха зад мен. Това е един професионален избор, а не политически“, каза Гешев.

Гешев заяви, че не се притеснява от факта, че е единственият кандидат за поста. „Аз не се притеснявам дали са един, двама, три или петнайсет кандидати. Решението колко кандидати да са взима Прокурорската колегия. Те се обединиха около една кандидатура. Има такава законова възможност, затова не виждам проблем“, посочи той и добави, че е бил сам и когато се е кандидатирал за шеф на Специализираната прокуратура и тогава не е имало проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *