ЦАЦАРОВ ПОИСКА ИМУНИТЕТИТЕ НА 6 ДЕПУТАТИ, СРЕД КОИТО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА И ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

Cacarov bgnes

Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев заявиха, че се отказват от имунитета си

Главният прокурор иска снемане на депутатския имунитет на двама народни представители от БСП, един от ГЕРБ и трима от „Воля”. Исканията са свързани със започване на наказателно производство. Поискани са имунитетите на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“ и на Борис Кърчев от ГЕРБ.Прокуратурата подозира депутатите в различни престъпления, сред които пране на пари, изнудване, сключване на неизгодни договори.

Сотир Цацаров иска да разследва Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“. Елена Йонечва вече обяви, че ес отказва от имунитета си.

Другият червен депутат, който представлява интерес за прокуратурата, Георги Михайлов също се отказа от имунитета си. Той е разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. – 2017 г., когато той е бил директор. Михайлов каза: „Съгласен съм да бъде снет моят имунитет, доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Аз заварих болницата като изпълнителен директор с 25 милиона задължения и по време на управлението на екипа, който ръководя, тя намали своите задължения. Така че се чувствам напълно спокоен, нека разследването продължи и завъшри и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени“.

Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са обвинени в изнудване. По предявено предишно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Народните представители от „Воля“ не са решили дали ще подадат заявления за отказване от депутатския си имунитет, каза пред журналисти в парламента Веселин Марешки. „Това е втора серия на първото. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Сега искат по друг член да си го свалим отново“, коментира Марешки. „Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме, че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват, и да не губят времето и на вас, и на българския народ“, посочи той. След това уточни, че ще се запознаят с искането на прокуратурата и тогава ще преценят дали този път да се откажат от имунитета си.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката казасе периода юни – юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС. Кърчев вече заяви пред журналисти в парламента, че ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет. „Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък“, заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *