ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА ДНЕС АПОСТОЛ ТОМА „НЕВЕРНИ”

Sveshti bgnes

Професионален празник имат архитекти и строители

Християните почитат днес Свети апостол Тома, наричан „Неверни“. Той бил един от най-преданите последователи на Христос. След възкресението на Спасителя обаче, Тома поискал лично да види белезите от гвоздеите по тялото му и да постави пръста си в раните му, за да се увери, че е възкръснал. Христос се появил и накарал Тома да го докосне, оттам изразът „Тома Неверни“ станал нарицателен за недоверчив човек.

Апостол Тома е проповядвал в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той извършвал чудеса, изцелявал недъзи и така много хора се обръщали към Христовата вяра. Св. Тома покръстил и царицата и сестра й, заради което разгневеният цар го затворил в тъмница, подложил го на страшни мъчения, но светецът винаги оставал невредим. Накрая войниците го убили пред погледа на множество негови ученици и така св. Тома завършил живота си. Скоро дори и жестокият цар приел християнството.

Апостол Тома бил изкусен строител, в иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври е патронен празник на архитекти, зидари и строители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *