ХОЛАНДИЯ ГЛАСУВА ЗА ПАРЛАМЕНТ

Holandiya Reuters

Социологическите проучвания сочат 16.6% подкрепа за досегашният премиер Рюте и 14.3% за опонента му крайно десният Вилдерс

Избирателните секции в страната са отворени и 13 милиона гласоподаватели ще могат да упражнят правото си на вот. Секциите отвориха в 8,30 часа и ще затворят в 22 ч. българско време. Крайнодесният Вилдерс настоява Холандия да излезе от ЕС, а Рюте е на мнение, че това би довело до хаос в страната. Изборите ще бъдат следени отблизо, тъй като биха показали силата на крайнодесния популизъм преди президентските избори във Франция и парламентарните избори в Германия по-късно тази година.

В изборите участват 28 партии, като 14 от тях имат шанс да влязат в парламента. Партията, която победи, вероятно ще трябва да състави многопартийна коалиция, за да управлява.

Изборите в Холандия се провеждат на фона на влошените отношения на страната с Турция, след като холандските власти не позволиха участието на турски министри в митинги на територията на страната в подкрепа на референдума за президентско управление в Турция.

И партията на Рюте, и тази на Вилдерс успя да извлече дивиденти от обтегнатите отношения с Турция. Преди скандала подкрепата за Вилдерс спадаше постоянно от декември насам, но в последните дни тя отбеляза увеличение. Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с 3% пред крайнодясната популистка Партия на свободата на Герт Вилдерс. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Рюте определи гласуването като избор между продължаване на статуквото и хаос. Само преди няколко дни той подчерта, че Холандия трябва да спечели „четвъртфинала“. „Полуфиналът“ ще бъде президентският вот във Франция през април и май, а „финалът“ на парламентарните избори в Германия през септември, уточни той.

Опасенията са, че антиевропейската партия на Герт Вилдерс може да спечели безпрецедентна подкрепа, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40% от холандците все още не са решили за кого да гласуват. Скандалът с Турция може да ги тласне към крайните националисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *