ХЛЯБЪТ ВЕЧЕ ПОСКЪПНА В НЯКОЛКО ГРАДА

Hlyab bgnes

Първенци са Пловдив и Пазарджик, хората очакват да скочат и цените на останалите храни и продукти

Хлябът поскъпна в няколко града на страната, а основният мотив, който се изтъква като причина е повишението на цената на брашното. За повишението предупредиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки.

Припомняме, преди дни министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви, че е започнал разговори с шефовете на търговските вериги в страната. по-високата изкупна цена на пшеницата и поскъпването на природния газ са основните фактори за повишаване на цената на насъщния, обяви на 13 септември земеделският министър. Според хлебопроизводителите, освен по-високите изкупни цени на пшеницата основание за по-скъпия хляб дава и повишаването на минималната работна заплата.

„Вдигна се брашното и от там вече се получи поскъпване на хляба. Също поскъпна токът, газта и това са разходи, които трябва да се избият. Ще гледаме горе-долу да оцелеем“, заяви хлебопроизводителят Димитър Козинарски.

Новата реколта е с нова цена. Ако на борсите до преди два месеца тон пшеница е струвала 300 лева, сега тя се търгува за 350, признават зърнопроизводителите. „Вследствие на аномалии в различни региони на Европа и света имаме по-малко производство, световните борси реагираха. Пшеницата е борсова стока“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба, ще скочат и цените на останалите храни и продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *