Хитра е! Министър Терзиева се бетонира на държавна служба и при оставка!

Десислава ТерзиеваШефката на благоустрояването в държавата използва дупка в закона, за да не изпадне „зад борда”

Министър Терзиева май не вярва, че ще изкара пълен мандат.

Въпреки демонстрираната непреклонност, че и самоувереност, управляващите все пак мъничко се страхуват от протестите. Докато официално заявяват готовност да крепят държавата цели четири години, някои от министрите предвидливо са си вързали гащите. Независимо от ценза и опита никой не ще да изпуска сладката държавна служба, за да ходи в бюрото за безработни.

Така и госпожа министърката на регионалното развитие се е възползвала от вратичка в закона, за да не я остави евентуалната оставка и предсрочни избори на улицата.

Десислава Терзиева се ползва от правото си на неплатен отпуск като директор на дирекция “Стратегическо развитие” и координация в кабинета.

В конституцията категорично е казано, че министрите не могат “да изпълняват друга държавна служба”. Законът за държавния служител обаче предлага златна възможност. Всеки участник в кабинета или парламента има възможност да се ползва от неплатен отпуск.

Преди седем години е внесена поправка (когато управляваше Тройната коалиция), според която “държавен служител, който бъде избран за народен представител, министър, кмет или бъде назначен за областен управител, има право след прекратяване на пълномощията му да заеме предишната си длъжност. За времето на отсъствието му на същата длъжност може да бъде назначено друго лице като заместник”.

От златната възможност могат да се възползват и членовете на политическите кабинети, съветниците, областните и зам. – областните управители. Те, както и министър Терзиева между другото, си гарантират служебното положение, ако правителството от „свои” се провали с трясък.

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *