ХВАНАХА С ПОДКУП ОТ 10 000 ЛЕВА ГЛАВНИЯ ЮРИСТ НА ПОДУЯНЕ

TEMIDA BGNES

Според прокуратурата тя е поискала парите от строителни предприемачи, за да съдейства за обществена поръчка за саниране на жилищен блок

Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната е Лилия Геринска от район „Подуяне“. Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за образувано досъдебно производство срещу председателя на комисията по обществени поръчки в район „Подуяне“.

„Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои съдебни задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размера на паричната сума, получена вчера, е 10 000 лева. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила 5000 лева, тоест общо 15 000 лева. Сумата е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка“, обясни шефът на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Сделката, при която е задържана Геринска, е станала в „Овча купел“. Не са използвани белязани пари. Участващите в сделката не са били наясно, че тя се следи, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. За събиране на доказателства са използвани и СРС-та.

„Не само за тази обществена поръчка, а и за други обществени поръчки длъжностното лице е получавало неследващи парични суми, дори в делото има доказателства, затова че по едната обществена поръчка като подарък е получила парична сума, за да заведе и свои подчинени на почивка в хотел. Отиването в хотела и престоя там са установени по делото. Установени са по делото и контакти на това длъжностно лице в периодите на процеса на обществените поръчки с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки“, обясни Емилия Русинова. Тя допълни, че Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки като дори е фалшифицирала подписи и е подменяла условия от изискванията по тях.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, които са участвали в акцията добави, че в тази акция няма белязани пари и са развалили една взаимноизгодна сделка, защото и двете страни не са очаквали, че правоохранителните органи знаят за нея. „Въпросната сделка стана на другия край на София в кв. Овча купел. По случая бяха използвани СРС-та. Това което беше нужно за досъдебното производство мислим, че е достатъчно. Вчера получихме информация, че предстои даването на парите към въпросната госпожа. Организирахме по най-бързия начин“, каза Спиридонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *