Хванаха нещо неуловимо? ВИЖТЕ жив еднорог?! (ФОТО)

еднорогСмятан за изчезнал, saola – азиатският еднорог, бе заснет във Виетнам за първи път от години насам.

Почти митичното същество предизвика сензация през 1992 г., когато във Виетнам науката го откри за света, но през последните 15 години никой не бе срещал азиатски еднорог, пишат от chudesa.net.

Още много отдавна рогатият копитен бозайник, известен на местните като saola, е наречен „азиатски еднорог“, понеже, както за митичния му събрат, за него само се разказват легенди, но никой не го е виждал на живо. Имаше предположения, че бракониери са избили последните стотина екземпляра.

През последните дни на септември автоматична камера на WWF улови в кадър тайнственото същество, разкрива британският Mirror.

Мистериозният бозайник прилича на антилопа, но се отличава със своите дълги половин метър рога и петна по муцуната. Учените го смятат за далечен „братовчед“ на домашния рогат добитък. Природата е дарила този биологичен вид с феноменални, източени като на машина рога, които в профил, го правят да изглежда като истински еднорог. Дългогодишните войни в региона и настъплението на цивилизацията, стесняват ареала на множество уникални животински видове, някои от които са безвъзвратно изчезнали. Такава се смяташе и участта на създанието, което никой не бе виждал през последните 15 години.

Снимките на виетнамския еднорог са потресаващо доказателство и огромна награда за десетилетия неуморна работа на природозащитниците в резервата Saola, казва д-р Ван Нгонт Тин, регионален директор на  WWF. Само за година са премахнати над 30 000 примки. Загрижена за поддържане на биоразнообразието, световната организация WWF поддържа финансово усилията на местното правителство за защита на вида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *