ХВАНАХА В ТУРЦИЯ 7 ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЧЛЕНОВЕ НА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

TURCIYA BGNES

Те действали активно в Сирия, преди да се преместят в южната ни съседка

Седем души, подозирани, че са „емири“, т.е. високопоставени членове на терористичната групировка „Ислямска държава“(ИД), са били заловени при операция на силите за сигурност в югоизточна Турция. Полицията за борба с тероризма атакувала няколко къщи в югоизточната провинция Шанлиурфа близо до границата със Сирия, за да залови заподозрените.

Националността на заподозрените не беше разкрита, но източниците от силите за сигурност заявиха, че са били активни в Сирия, преди да се промъкнат в Турция, след като терористичната групировка загуби позициите си в арабската държава.

При претърсването на скривалищата на заподозрените са установени дигитални доказателства, които ги свързват с ИД.

Терористичната групировка е обвинявана за поредица от терористични атаки в Турция, при които бяха убити 319 души през последните три години – в Истанбул и Анкара, както и в градовете на югоизток.

Според официални данни най-малко 2000 души са били арестувани и 7 000 други са депортирани при операции срещу ИД в Турция през последните няколко години, докато около 70 000 души са били лишени от достъп до Турция заради подозрения за връзки с терористичната група.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *