Ханс-Петер Ул: Съдията, осъдил Цветанов, трепереше, произнасяйки присъдата

Ханс-Петер УлПроцесът е политически, целта беше да поставят моя клиент до престъпниците, заяви ивестният юрист и дългогодишен депутат от германския Бундестаг, предават от faktor.bg.

Днес Софийски градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен и му наложи присъда заради отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Интервю на Стойко Стоянов

– Господин Ул, вие следите от самото начало този процес, очаквахте ли, че ще се стигне до присъда, макар и условна?

– Възмутен съм от това решение, не съм очаква такава присъда. Това решение е доказателство, че България се намира много далече от правовата държава. Очевидно българската прокуратура е острието на политическите интереси, а това не трябва да се случва в една нормална правова държава. Имам достоверна информация, че върху съда е бил упражнен натиск. Надявах се, че съдът ще устои на него. Но за съжаление бяхме разочаровани. Впечатли ме фактът, че с треперещи ръце съдията прочете присъдата.

– От какви среди идва този натиск?

– Не искам да давам повече информация, но в случая става дума за много достоверен източник. Като малка насока мога да кажа, че става дума за семейните отношения на съдията и възможност за притискането му именно в тази насока.

– Какъв знак издават треперещите ръце на съдията?

– Предполагам, че ръцете му трепереха, защото самият той много добре знае, че присъдата, която издава не отговаря на принципите на правото, на законите. Става дума за министър, който шест пъти отказва да подпише едно искане за прилагане на СРС-та и подслушване на едно лице, но един месец по-късно подписва положително разрешението за подслушване. В случая няма как да има умисъл за извършване на някакво противозаконно деяние. Министър Цветанов е отказал първият път искането за подслушване, поради тактически процесуални причини, което доказаха и свидетелите по време на процеса. Всички тези обстоятелства са известни на българската прокуратура от 2009 г., но едва сега предизборно се разигра всичко. Целта на обвинението беше да представи бореца срещу организираната престъпност Цветанов в съюзник на престъпниците. Преследваше се един политически процес. Това дело и недостойната присъда хвърлят много ясна светлина върху истинското състояние на българското правосъдие и става все по-ясно, че Европейската комисия трябва сериозно да се занимае с българската правосъдна система.

– Какви санкции може да понесе страната ни заради безбройните критики към сектора „Правосъдие”?

– Европейската комисия трябва по-сериозно и по-задълбочено да се занимае с това състояние на правната система и да блокира финансирането с европейски средства на проекти в този сектор.

– Ще обжалвате ли присъдата на по-горна инстанция?

-Разбира се, тази несправедлива присъда не може да остане. Тя трябва да бъде обжалвана. Цветанов е борец срещу организираната престъпност, а не неин съдружник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *