Хакер краде кола само чрез FM честоти

Хакер краде кола само чрез FM честотиИзследовател на сигурността на автомобилите демонстрира как електронните ключове могат да бъдат хакнати чрез безжична технология с помощта на най-обикновен лаптоп, предавател и малко технически познания, съобщава изданието Wired.

Изследователят д-р Силвио Цезаре показа как става това. Хакът на Д-р Цезаре подражава на честотата, използвана от електронните ключове, и по безжичен път отключва колата за минути. Екипировката включва софтуерно радио, предавател и антена, включени в лаптоп. Цялата система излиза не повече от 1000 долара, при това ако всичките елементи се купуват нови.

Радиото е така настроено, че да улавя FM честотите, данните от Bluetooth-а и Wi-Fi. Във видео Цезаре показва как използва лаптопа си и останалото оборудване, за да предаде същата честота, използвана от ключа. След това извършва така наречената „атака с брутална сила“, за да идентифицира кода, необходим за отключване на колата.

На теория, това може да бъде направено с всеки електронен ключ, ако хакерът успее да разбере честотата, която той използва. Моделът на колата, използвана за демонстрацията, умишлено не е обявен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *