ФРОНТЕКС УВЕЛИЧАВА ХОРАТА И ТЕХНИКАТА, ПАЗЕЩИ НАШИТЕ ГРАНИЦИ

Ganica ograda bgnes

Ненчев ще решава дали съюзниците ни да свалят нарушители в нашето небе

След искане от българска страна подадено на 29-ти юли европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС – Фронтекс реши да изпрати още хора и техника по българските граници. В близките седмици Фронтекс смята да прехвърли на границата с Турция допълнителен персонал, включително екипи с обучени кучета, както и коли, оборудвани с термокамери. Ще бъде засилено и наблюдението на българо-сръбската граница, заяви заместник изпълнителният директор на организацията Брент Кернер.

Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут, заявиха от Представителство на ЕК в България пред БТА.

Сътрудниците на Фронтекс ще оказват помощ на българските си колеги на граничните пунктове за откриването на лица, които се опитват тайно да проникнат на територията на страната в автомобили, автобуси и влакове. За България са заделени 91 милиона евро от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация. В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

Българският военен министър Николай Ненчев ще има последната дума дали партньорски изтребител, който изпълнява съвместна охрана на въздушното ни пространство, ще може да сваля нарушител. Решението на Министъран а отбраната ще се чака, дори и ако Народното събрание оторизира самолетите на чуждата държава да патрулират въоръжени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *