ФРЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ОГРАНИЧАВАТ СЪС ЗАКОН ДОСТЪПА НА МИГРАНТИ ДО СТРАНАТА

Macron bgnes

Предлагат затвор и глоби за нелегални мигранти

Френското национално събрание – долната камара на парламента, прие с голямо мнозинство вчера оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище, след бурни дебати, които за пръв път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон, предаде „Ройтерс“.

Законът бе приет с 228 гласа срещу 139 и 24-има въздържали се. Левите партии гласуваха „против“. Обсъжданията се разпростряха и през почивните дни, след като бяха предложени стотици предложения за поправки.

Новият закон скъсява крайните срокове за подаване на молби за убежище, удвоява на 90 дни времето, през което нелегалните мигранти могат да бъдат задържани и въвежда присъда от 1 г. затвор за незаконно влизане на територията на Франция. Законът предвижда също малолетните да получават убежище по облекчена процедура и намалява наполовина времето, в което властите трябва да обработват молбите за убежище.

Правителството заяви, че иска да бъде и твърдо, и справедливо към имиграцията – основен фактор за общественото мнение, откакто хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Близкия изток и Африка, поеха към Европа.

Законът е ключов тест за единството в центристката партия на Макрон „Република, напред!“, отбелязва „Ройтерс“. Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха. Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване „въздържал се“ ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за „смъртен грях“.Един от членовете на основаната от президента партия La République en Marche (LREM) – Жан-Мишел Клемон, гласува против, а 14 други се въздържаха. По-късно Клемен обяви, че напуска парламентарната група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *