ФРАНЦИЯ ВЪРНА БАНЕВИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ С ДВА ОТДЕЛНИ ПОЛЕТА

Banevi kacat bgnes

7 обвинения за престъпления от общ характер се готви да повдигне специализираната прокуратура

Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на летище „София“, съобщи Нова Телевизия. Тя и съпругът й Николай Банев пристигат в България с различни полети. По информация на БНР минути по-късно Банев също е пристигнал, но с полет от Франкфурт.

Специализираната прокуратура ще предприеме незабавни действия, ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане, обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

На 21 ноември френският апелативен съд в Ница даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти. Те бяха задържани в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На Баневи ще бъдат повдигнати обвинение за седем престъпления от общ характер. Банев е обвинен за ръководене на организирана престъпна група, а жена му – като участник в нея. Двамата ще бъдат обвинени и за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/, за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/, както и за пране на пари в особено големи размери – 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/ и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

Евгения и Николай Баневи вече са в следствения арест, мерките им за неотклонение ще бъдат гледани утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *