Фирма на Йордан Цонев щяла да изпере 1 млн. лева в р. Луда Камчия

Йордан ЦоневЖителите на село Дъбовица, община Сунгурларе, настръхнаха срещу опасността минаващата през населеното място река да бъде залята с бетон. Хората са категорични, че няма да допуснат изграждането на масивна стена, която може да унищожи природата, а с нищо нямало да помогне за намаляване риска от наводнения, тъй като ще вдигне нивото на реката и ще остави незащитени част от къщите. Резачки, багери и бетоновози, които са били поканени, за да бетонират единия бряг на местната р. Луда Камчия с масивна стена, висока 5-6 метра и дълга на 335 метра, са стреснали местното население.

Проектът за стената има 7-годишна предистория. През пролетта на 2006 г. реката придошла и наводнила няколко от къщите в селото. Тогава шеховци (както се наричат местните по старото име на с. Дъбовица – Шехово) направили подписка и поискали решение на проблема от община Сунгурларе. Общината прочистила речното корито, изсичайки редица дървета.

„Генералното“ решение на проблема било предложено през 2010 г. – проект за защитна стена на единия бряг на реката и реконструкция на дерето през селото по оперативната програма „Регионално развитие“, пише сайтът OFFNews. Проектът набрал скорост миналата година след поредно наводнение, много по-голямо от предишното. Той вече е бил съгласуван от всички институции – от бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас), от Басейновата дирекция. През 2012 г. бил сключен договорът за отпускането на евросубсидията между община Сунгурларе и Министерството на регионалното развитие (МРРБ), в началото на тази година бил направен конкурс. И преди седмица, на 22 май, бил подписан договор между общината и победителя в търга – фирмата „Стройкомерс – ТТ“ от Търговище. Цената на строежа ще е около 1 млн. лева с ДДС. Фирмата е свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, показа проверка на OFFNews във фирмените регистри. Така че строителството може да започне всеки момент.

Съпротивата срещу стената започнала миналата година, когато група потомствени шеховци, които живеят в София и други градове, но идват да почиват в селцето, научили за проекта. Те направили подписка срещу съоръжението, заявявайки, че то ще прогони видрите, които вечер хората от селото наблюдават под моста, ще бъдат изсечени живописните стари дървета край реката, край които децата се къпят в местния вир и хвърлят въдици, ще изчезнат елените, сръндаците и редица диви птици. Заради природните си дадености, селото попада в две защитени зони от екомрежата „Натура 2000“, посочили протестиращите. Първите, подкрепили петицията им, били хората, чиито къщи пострадали от наводнението. Шеховци даже предложили алтернативен вариант за предотвратяване на наводненията – да се разчисти само речното корито от дървета и да се прокопае „байпас“ – второ русло, свързано с основното, което да отвежда при нужда придошлите води. Това би било далеч по-евтин, естествен и ефикасен метод, смятат те и подчертават, че в сегашния си проект стената свършва много преди къщите, които най-много са пострадали от потопа през 2012 г.

Селото и реката са в защитената зона за дивите птици „Котленска планина“ и зоната за защита на местообитанията „Река Луда Камчия“, в която видрите, съгласно европейското законодателство, са първостепенен за опазване вид. „Да, има видри – вечер и сутрин можете да ги видите в реката в самото село“, потвърди пред OFFNews кметският наместник на Дъбовица Вълчо Витанов.

Избраната фирма за строежа е свързана с управляващата от днес партия. „Стройкомерс – ТТ“ е на бизнесмена от Търговище Тошко Райчев. Райчев има общ бизнес с депутата от ДПС Йордан Цонев (Данчо Ментата), сочи справката във фирмените регистри. В дружеството „Свищов ВИС“ Райчев си дели поравно собствеността с фирмата „Строител 2012“, в чийто директорски борд е депутатът от ДПС.

Източник: yugoiztokinfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *