Финансовият министър: Заради протестите, българите харчат по-малко

Петър ЧобановБългарската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически растеж от прогнозираното, но ще набере инерция през следващата година.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в интервю за „Ройтерс“. Той участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance), в рамките на Осмия стратегически форум в Блед. Според него причините за това са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност у нас, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване.

Ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8%. „За следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст“, каза Чобанов. „Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции“, каза още министърът.

Според  Чобанов бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и  избягването на плащането на данъци.

„Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа“, допълни още той. Чобанов коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на следващата година.

През август правителството актуализира бюджета за 2013 г, като увеличи дефицита до максимално допустимото ниво, за да стимулира икономиката и помогне на социално слабите, пише „Ройтерс“. Пред агенцията Чобанов не даде конкретни цифри, но заяви, че фискалната консолидация е базирана на по-доброто представяне на икономиката и налагането „на някои мерки за подобряване събираемостта на данъците и избягването на неплащането им“, а не на ограничаване на бюджетните разходи.

Източник: faktor.bg

Един коментар по “Финансовият министър: Заради протестите, българите харчат по-малко

  1. Мунчо – финансиста, кроткият министерски идиот – да се омита докато е време. Иначе и той ще остане завинаги в „АНАЛИТЕ“ на политиците, съсипали България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *