ФИЛИП ПОПОВ, БСП: ТРЯБВА ДА ПРЕКРАТИМ ПРАВОМОЩИЯТА НА ИВАН ИВАНОВ

Filip Popov bgnes

Целият състав на регулатора дойде в зала, искането бе отхвърлено

Като първа точка в Народното събрание ще се гледа предсрочното освобождаване от поста на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. „Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно да прекратим пълномощията му като член и председател на КЕВР”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов при представянето на предложението на левицата в пленарна зала.

„Трябва ли ни такава структура, която не възнамерява да спазва закона, защото има претенции към него“, посочи при обсъждането червеният депутат Атанас Костадинов. По думите му независимите комисии, като КЕВР, трябва да имат начин на действие, който не зависи от никой и една по-активна позиция по всеки един казус. „В казуса с ЧЕЗ и Гинка Върбакова има десетки основания да кажем, че публичният   и национален интерес е нарушен, дори и по старото законодателство”, каза още Атанас Костадинов.

По време на обсъждането Корнелия Нинова попита дали КЕВР е влязла в новите си правомощия, разписани в промените в Закона за енергетиката и дали ще вземе отношение по сделката с ЧЕЗ. Нинова попита и дали КЕВР има решение по подписката, внесена от БСП за спиране на тази сделка. Иван Иванов обясни, че промените, които са записани, не дават достатъчно ясни критерии, по които КЕВР да се намеси в подобни случаи.

„КЕВР, съгласно разпоредбите на закона, има достатъчно правомощия да сезира и да поиска съответната информация за сделката с ЧЕЗ“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че по този въпрос с председателя на Комисията са имали многократна кореспонденция.

„По никакъв начин, ние не приемаме твърденията на Комисията, че няма право и основания да се намеси в разпореждането с активите на електроразпределителните дружества в България. За да продадеш трафопост е необходимо разрешение на Комисията, а да продадеш цялото дружество – Комисията не се намесва, защото това не било в обхвата на нейната дейност“, обясни той. По неговите думи законът е дал правомощия на Комисията именно, за да гарантира обществения интерес. Според него голямата роля на регулатора абсолютно се обезсмисля, защото трето лице може да стане собственик на тези дружества, без да имат никакво участие в процеса. „Вярвам в независимостта на българските регулатори, но тя не трябва да се поставя над закона“, каза още Бойчев.

Според ГЕРБ БСП се отива да окаже политически натиск върху независимия енергиен регулатор. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че са нужни критерии, по които комисията да може да се намесва в такъв тип сделки.

След дебат и гласуване парламентът отхвърли искането на БСП. „За“ предложението гласуваха 63-ма депутати от групата на червените, против бяха 125, трима се въздържаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *