Феномен: Живата вода в село Боснек е истинско чудо!

Етикети: , , , , , ,

Живата вода в село БоснекЗа този чуден феномен се говори в цялата страна!

Най-дългата пещера „Духлата” не е само талисмана на село Боснек. Селището, което се намира на южния склон на Витоша има и друга забележителност. Извор, за който казват, че познава кой човек не е праведен. Името му е „Живата вода” и заради него там се изсипват купища туристи. Те знаят за природния феномен, за който се твърди, че има лечебни и пророчески способности.

Ако някой грешен човек застане пред него, водата се скрива, твърди легендата. Затова в близката цепнатина до изворчето стои икона на Божата майка. Ликът й помага тя да изкупи вината на грешния пред лицето на Бога.

Специалистите твърдят, че подобен природен феномен има още на едно място в света и това са френските Алпи.

Водата в него се появява на определени тласъци. Турски пътешественик през 12 в. я определя като Чешмата на щастието. Хората идват тук, а да си налеят вода за изцеление от различни болежки или да намерят разрешение на трудни житейски въпроси. Но докато някои от тях имат щастието водата да потече и те да си налеят в шишета, други може да чакат и цял ден, но пак да не потече нищо. Кога се появява водата остава загадка и до днес, тъй като тя не се потича при никакви определени интервали.

Друга легенда гласи, че до съседното село Чуйпетлово имало езеро, което било разположено точно над извора. Там живеел воден бик, който уморявал добитъка на селяните, които идвали на водопой. За да го унищожат, те поставили на рогата му различни остри предмети и много ножове.

Той се въртял и се наранил, после се шмугнал навътре в зимните недра. Водата почервеняла от кръв и затова се скрила. Бикът още е там, надолу в земята. И при неговите завъртания, за да се освободи от острите предмети, които го нараняват, водата ту се появява, ту отново се скрива.

В пещерата, до извора стои лика на Богородица. Хората разказват, че откакто иконата стои там, а това са 5-6 години, нещата се подобрили за всички хора в селото. А и за тези, които идват да търсят помощ от Божията майка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *