Фейсбук: Народът е в правото си да упражни сила!

Протести срещу правителството на ОрешарскиСлед 40 дена сюреално мирни и образцови протести, най-накрая се стигна до употреба на сила. Протестиращите употребиха сила като не позволиха на около сто народни представители да напуснат сградата на парламента; полицията употреби сила, опитвайки се да изведе депутатите от там. В същото време хоби юристи и будни правозащитници обявиха протестиращите за престъпници от трибуната на форуми и социални медии, защото са ограбили народните представители от правото им на свободно „предвижване“. Много от тях са безкрайно загрижени, кой ще покрие щетите от разбитите десетки квадратни метри тротоари.

В една правова държава, каквато нашата претендира да е, съществува разлика в понятията легалност и легитимност. Легалноста на едно действие се свързва с неговата „законност“, т.е. едно действие е легално, когато то протича в съответствие и изискванията на позитивното право, на юридическите актове създадени от държавата. Легитимността напротив, обозначава приемливостта, търпимостта, популярността за общественото мнение на дадено социално явление. Очевидно са възможни случаи, които изпълняват изискванията на едното понятие, но не на другото. За да илюстрирам това, ще използвам така яркия пример с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Назначението беше легално по силата на удобно променените два закона, но определено не беше легитимно. Как може да се оправдае обществения интерес, агенцията за национална сигурност да се ръководи от лице, което има фактически стаж в правоохранителната система от няколко седмици?

С това си действие в самото начало на техния мандат, управляващите показаха еднозначно, че са готови да придадат рамка на легалност дори на най-абсурдните и гротескни потъпквания на обществения интерес. След този пример последваха и много други. Остава въпросът как може да се борим със законни средства срещу някой, които може и не се свени да променя закона, както смята за удобно, незачитайки изискванията за неговата легитимност и правовост.

Немската конституция е уникална с това, че експлицитно позволява на гражданите си (чл. 20 (4)) да прибегнат до сила срещу някой, който се опитва по евентуално легален начин да наруши принципите на правовата държава. Там това може би е необходимо, поради историческият опит на Германия, и изявената черта на немската народоприхология да не се подлагат на съмнение писаните правила. Във всички други държави, при нефункционираща или срастнала се със законодателната власт съдебна система (което, по мое мнение, e случаят в България) по силата на естественото право е приемливо народът да упражни сила за да установи принципи на правова държава.

Да къртиш плочки от хулигански подбуди и да затваряш някого против волята му е престъпление. Да не позволяваш на депутати, създаващи нелегитимни и противоправови закони, да изпълняват задълженията си, е гражданска отговорност. Защото щетите от забавеното икономическо развитие поради корупция, показна безнаказаност, липса на честна конкуренция и породената от това емиграция и отлив на инвестиции многократно превишават цената на няколко квадратни метра тротоар. Те, както и горното ще са за сметка на народа. Разбитите глави и спукани ребра остават лично за сметка на проявилите гражданска отговорност.
Светозар Миланчев, Facebook.

Един коментар по “Фейсбук: Народът е в правото си да упражни сила!

 1. СТАНОВИЩАТА НА ПОСЛАНИЦИТЕ:
  Благодарим за своевременните становища и подкрепа на Европа и Америка. Бихме приели подобни жестове и от Русия, но не ги очакваме от престъпника Путин, разбира се!
  Там честните хора, не са свободни, това е огромната цена на свободата, която всички дегенерати и профани пренебрегват!
  Коментари в чуждата преса:
  Коментарите са изключително точни и дано помогнат и на по-заблудените българи реално да осъзнаят как са изигравани винаги от комунистите. Как червените престъпници винаги използват лъжекомпромати и злепоставят ВИНАГИ тези, които пречат на обратното им връщане на власт. Властта им винаги реализира поредното облагодетелстване на червенотурските мекерета на Путин и реализиране на руските интерси в България. Как да оставим това правителство да работи отново за това! Как да допуснем отново да заглушават призивите за свобода и справедливост с ударите палките и блъскането с дебели щитове по беззащитни глави и тела!
  И сега няма да го позволим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *