ФЕЙСБУК: Най-много „харесвания“ има на страницата на Бойко Борисов

Бойко БорисовСписание „Теча“ анализира всяка публикация, направена през изминалия месец от Фейсбук страниците на политическите лидери и партии, които най-често социологическите агенции посочват като прескачащи 4-процентната бариера. Ето какви резултати са получени:

„Най-много е „говорил“ със следящите го във Фейсбук Сергей Станишев – 218 пъти, почти двойно повече от втората най-активна – Меглена Кунева (111 публикации). Г-н Станишев е публикувал и най-голям брой критики към други партии – 74, повече от критиките към други партии, публикувани през страниците на Кунева (31), Иван Костов (21) и Бойко Борисов (14), взети заедно. Лидерът на ДПС Лютви Местан е единственият, непубликувал критика към друга партия през Фейсбук страницата си, а г-жа Кунева е публикувала най-много на тема предлагани управленски политики (25).

Като цяло попадналите в това изследване Фейсбук страници на политически лидери са публикували почти толкова критика към други партии, колкото всичко останало, взето заедно. Общо погледнато, едва една на всеки 10 публикации, правени от политическите лидери, представя тяхното виждане за това как да се управлява България.

Но как са реагирали на това хората, следящи Фейсбук страниците на тези политически лидери? Най-много „харесвания“ са събрали публикациите, критикуващи други партии, на г-н Борисов – 38 290, повече от общия брой харесвания, събрани от всички останали негови публикации за периода. Вторият събрал най-много харесвания чрез критика е г-н Станишев (31 064), но най-много харесвания той е събрал, публикувайки материали за предизборната си програма – 47 046. Той обаче е и политическият лидер, публикувал най-малко на брой политики (публикации, съдържащи отговор на въпросите кой следва да управлява и какво ще направи за държавата) – едва 3647 харесвания. Най-много харесвания са получили публикациите на тема политика на г-н Борисов – 10 656.

Най-много хората във Фейсбук са коментирали критиката към други партии на г-н Борисов (4733 коментара), най-малко на г-жа Кунева (841 коментара). Най-много коментари са събрали публикациите на г-н Борисов на тема политика (1874), като плътно зад него по този показател е г-н Костов (1780). Най-малко коментирани са публикациите на тема как да се управлява страната, направени от Фейсбук страницата на г-н Станишев – 226, който е и лидерът, най-малко говорил за политика във Фейсбук през предизборния период.

Общо погледнато, най-много коментирани са били публикациите, съдържащи критика към други партии (10 980 коментара), като коментарите, породени от предложения за управлението на страната, са двойно по-малко (4705), което обаче е значително увеличение на реакцията спрямо факта, че публикациите, съдържащи политика, са едва 10% от всички направени. Тоест хората са проявили деен интерес към публикации за политики, но самите лидери рядко са правили такива.

Следящите страницата на г-н Борисов са показвали на приятелите си, натискайки бутона „сподели“, най-често неговата критика към други партии (въпреки че той сравнително по-рядко от другите е публикувал такава) – 3758 споделяния. Въпреки че има в пъти по-малко следващи Фейсбук страницата му, г-н Станишев е успял да стимулира следящите го да споделят 3368 пъти неговите критики към други партии – тип публикации, от които той е правил най-много на брой. Следящите г-н Костов най-често спрямо тези на другите лидери са споделяли негови политики (1069), като по този показател близко до него са г-н Борисов (967) и г-жа Кунева (925). Най-малко споделени са политиките, представени от г-н Станишев – 269.

Общо хората са споделяли във Фейсбук почти толкова пъти критиката на лидерите към други партии, колкото са споделяли и различни кампанийни материали – анонси за сбирки, плакати и прочее. От всички споделяния едва едно на 10 е било споделяне на изразена от лидер политика.

Фейсбук партийните страници (общо генерирали 670 публикации за изминалия месец) най-често са споделяли агитационни и други кампанийни материали (418), 153 пъти са публикували критика към друга партия и едва 99 пъти са използвали Фейсбук, за да популяризират предлаганите от тях политики за управление на страната.

Най-много критика към други партии са публикували от „България на гражданите“ – 50, следвани от „Атака“ (27) и БСП (25). Страницата на ГЕРБ е била най-малко активна във Фейсбук с едва 54 публикации.

Най-харесвана обаче е била критиката на „Атака“ (8571 харесвания), плътно следвана от тази, изразена от ДСБ. Публикуваните политики от ДСБ са събрали най-много харесвания (6261), следвани от „Атака“ (4116).

В общ план най-много пъти хората са натиснали бутона „харесвам“ на снимки от сбирки, плакати и изказвания, несъдържащи в себе си нищо общо с плановете на партията за управление -74 995 харесвания. Най-малко харесвания са събрани чрез споделяне на партийната визия за това как реално да се подобри животът в България – тип публикации, които партиите са правили и най-малко пъти.

Най-много коментари събират ДСБ както за критиката си към други партии (1326), така и за предложените от тях политики (923).

Прави впечатление, че въпреки значително по-малкия брой публикувани политики, коментарите под такъв тип публикации са сравнително много на брой -1628 (общо за всички следени от изследването партии). Най-често коментирани като цяло са били различните материали от кампанията, а не критиките към други партии и не споделените политики – 8269 коментара.

Най-често са споделяли със своите приятели критиката към друга партия следящите страницата на „Атака“ (2061 споделяния), сравнително плътно следвани от следящите ДСБ (1760) и „България на гражданите“ (1323). Най-споделяни са били изразените политики на ДСБ (1116), следвани от тези на „Атака“ (863). „България на гражданите“, споделили най-много на брой политики, получават едва 390 споделяния.

Трябва да се отбележи, че най-активни чрез платена реклама (по субективни наблюдения, тъй като Фейсбук не предоставя публично подобна информация) през изминалия месец и от изследваните партии и лидери бяха г-н Станишев и г-н Костов.

Политиците декларират, че имат воля да върнат България на хората или поне на гражданите. Но колкото и да ни се иска да коментираме, да споделяме и да харесваме конкретните идеи как да живеем по-добре в България, в тази кампания възможността по-скоро липсваше.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *