ФБР откри отдел за борба с лазерното хулиганство

Лазерни хулиганиПортативните ръчни лазерни излъчватели или „писалки“, както ги наричаме тук стават все по-достъпни и разпространени. В качеството на забавна играчка те наистина са много привлекателни, особено за децата. Но не бива да се забравя за техниката за безопасност, особено при по-мощните лазери. В целия свят има вълна от нарушения, когато неизвестни лица заслепяват пилотите на самолети и хеликоптери с лазери директно от земята. Да се бори с този проблем се зае не кой да е, а самото ФБР, пише още Hicomm.

Специалистите от агенцията са отбелязали, че броят на подобни нарушения расте постоянно. Ако през 2005 година в САЩ са били регистрирани 283 такива инцидента, то тази година, според очакванията те ще са около 3700. Именно това е причината във ФБР да бъде създадена „Национална работна група по лазерните удари“ или в оригинал „Laser Strike Working Group National Initiative“.

Осветяването с лазер е способно да доведе до временна слепота и да дезориентира пилотите, поставяйки под опасност живота и здравето не само на пилотите, но и на пасажерите, както и този на много други хора, при евентуално падане на самолета в града

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *