Учители: Заради делегираните бюджети учениците са неграмотни

ученициДелегираните бюджети стимулират неграмотността на учениците. Те обуславят доколко учители са способни да си вършат качествено работата. Така се стига до компромиси, до нечестни компромиси, за да не бъдат загубени парите, които следват учениците. Така постепенно образованието девалвира.

Това е позицията на експерти, които коментираха темата за образованието в българското училище по Би Ти Ви. Според последни изследвания учениците в България са сред най-неграмотните в света. А това е пряк израз на кризата в която се намира българското общество, която е резултат от един процес, който се извършва у нас повече от 20 години.

Експертите обаче са категорични, че “неграмотността” не се вежда до уменията на децата да “четат и пишат”. Проблемът опира до това дали сме ги научили да  мислят, да изразяват емоциите си, дали могат да решават определени конфликтни ситуации.

Те са убедени, че всички деца получават равен старт в училище, независимо от това дали учат в държавно или частно училище. Но самите ученици се групират на “учещи”  и “неучещи”, тоест, имат различно отношение към учебния процес.

Много държавни училища се доближават до частните, така че на старта учениците са в еднаква ситуация. Всичко друго зависи от отношението на ученика към образователния процес. Така че не е обективно да се противопоставя провинцията на столицата, частните на държавните училища, коментират учители.

От друга страна, обаче, семействата с по-големи финансови възможности, отделят повече време и средства за образованието на децата си. А когато се инвестира повече в децата, тогава е съвсем естествено те да бъдат по-добре подготвени.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *