Учени създадоха лек за подмладяване

лек за подмладяванеЕкип от австралийски и американски учени успяха да открият лек, чрез който подмладиха двугодишна лабораторна мишка до шестмесечна.

Самите опити са извършени от учени от университетите на Харвард и Нов Южен Уелс, които успяват да намерят начин за регенериране на клетки, обръщащи процесите на стареене в мускулната тъкан.

„От близо 20 години изследвам задълбочено стареенето на молекулярно ниво и не вярвах, че ще видя някога как стареенето ще се обърне“, заявява генетикът професор Дейвид Синклер от Нов Южен Уелс, предават от chudesa.net.

Учените се надяват скоро да тестват откритието си и върху хора

Особено е изненадващо, че възстановяването отнема изключително малко време – мишката получава медикамента едва една седмица.

Учените се надяват още през следващата година да тестват откритието си и върху хора, като се надяват, че то може да помогне при нелечими или по-трудно лечими заболявания като деменция, рак и диабет.

Изследователите разглеждат също така и отделните заболявания при по-възрастните мишки.

„Разгледахме загубата на мускулна маса, диабета и възпаленията, водещи до редица заболявания. Всички тези аспекти на стареенето се обърнаха в рамките само на седмица и това беше поразително“, каза професор Синклер.

Самият метод се основава на инжектиране в клетките на коензима Никотинамид аденин динуклеотид, стимулиращ митохондриите да произвеждат енергия. Постепенно тези процеси се забавят заради намаляването на този коензим в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *