Учени: Вирус ни прави по-глупави

Етикети: , , , ,

virusАмерикански учени твърдят, че вирус ни прави по-глупави

Неизвестен досега вирус заразява човешкия мозък и прави личността по-ниско интелигентна, твърдят изследователи от САЩ, пише Индепендет. Откритието е направено след изследване на специалисти, които констатират, че опасна бактерия, досега виреела по водораслите, може да се окажа опасна за човешкия мозък.

Вирусът, който заразява водораслите, никога досега не се наблюдаван, как влияе върху здрави хора. Учените са открили, че той може да повлияе на когнитивната функция, включително визуалните процеси и усещането за пространство.

Изследователи от медицинското училище „Джон Хопкинс“ от университета Небраска, стигнали до това откритие, когато са провеждали свое проучване във връзка с микробите, които поразяват гърлото.
Изненадващо, те открили, че ДНК от гърлата на здрави хора съвпада с ДНК на вируса, който заразява зелените водорасли.

Д-р Робърт Йолкен, вирусолог, който оглавяваше първото проучване, заяви по този повод: „Това е впечатляващ пример, който ни показва, че микроорганизмите, които приемаме в нас могат да повлияят на поведението и познавателните ни способности. Много от физиологичните различия са кодирани в гените, които наследяваме от родителите си, обаче, някои от тези различия са допълнително изразени чрез многобройните микроорганизми, които носим в себе си и които извършват взаимодействие с нашите гени“.

От 90 участници в проучването, 40 са били положителни към този вирус. Хората с вируса имали лоши резултати на тестовете предназначени да измерват скоростта и точността на визуалната обработка.

Човешките тела съдържат трилиони бактерии и вируси. Повечето от тях са безвредни, но констатациите на това откритие показва, че има индивидуални микроби, които могат да повлияят на познавателните способности, дори когато заразените с тях лица са здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *