Успех! Пернишките кукери влизат в ЮНЕСКО

Кукери в ПерникПредставители на Националната комисия за ЮНЕСКО – България ще присъстват на тържествата “Сурва” в Пернишко по повод възможността обичаят да влезе в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в категорията за традиционни празници и обреди, съобщиха от общината в Перник.Местните се включват активно в празника, който е сред най-тачените в областта. По традиция хората си пожелават здраве, щастие и берекет и прогонват злото. Фестивалът “Сурва” е най-големият на Балканите. Той се провежда от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. Над 5000 участници от 70 групи вече са потвърдили участието си в Международния маскараден фестивал „Сурва 2013”.
За първи път фестът ще се проведе през февруари, а не през януари заради референдума за ядрената енергетика. Маскарадът ще започне на 1 февруари и ще продължи до 3-ти.

Всички участници са от България. Все още няма чуждестранни групи, които да са потвърдили, че ще дойдат в Перник за „Сурва”. Вероятно това ще стане през престоящите няколко дни.

Маскарадният фестивал е предшестван от множество прояви. Те започват още на 28 януари, когато на площад „Кракра” ще бъде открито „Сурвакарско село”.

Окончателното решение от ЮНЕСКО ще се вземе напролет. Тогава община Перник трябва да изпрати филм за маскираните сурвакари в Париж, където е централата на организацията, и там комисия от специалисти да гласува.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *