УРАГАНЪТ „ИРМА“ ПРЕДИЗВИКА МАСОВО ОПУСТОШЕНИЕ НА КАРИБИТЕ

Irma bgnes

Малкият остров Барбуда е „почти необитаем“, докато властите предупреждават, че френската част на остров Свети Мартин е почти разрушена.

Ураганът „Ирма“, който е от петата най-висока категория, минава северно от американската територия Пуерто Рико, съобщиха от Националния център за ураганите на САЩ. По пътя му през Карибите редица сгради са били пометени, а най-малко 10 души загинаха, съобщават световните осведомителни агенции. Броят на жертвите се очаква да нарасне.

Междувременно две други бури са се превърнали в урагани. Най-мощната атлантическа буря от десетилетие предизвика ветрове със скорост от 295 км/ч и се очаква да премине близо до или край северното крайбрежие на Доминиканската република днес.

Ураганът „Ирма“ първо удари островната държава Антигуа и Барбуда. В Барбуда се съобщава за най-малко една жертва, където премиерът Гастон Браун заяви, че около 95 процента от сградите са понесли някакви щети. „Това е абсолютно опустошение“, изтъкна кой, след като прелетя над острова, на който живеят около 1600 души, като допълни: „Островът е буквално под вода. Всъщност смятам, че в сегашния си вид Барбуда е почти необитаема.“

Антигуа обаче, където живеят около 80 хил. души, е била пощадена от стихията, като там няма жертви. Властите потвърдиха за най-малко 8 жертви и значителни щети освен на о. Свети Мартин, също и на френския остров Сейнт Бартс, който е известен като най-красивия остров на Карибите. Прочутото с прелитащите буквално над главите на плажуващите самолети от клипчета в интернет летище на о. Свети Мартин, което е третото най-голямо на Карибите, е било разрушено, като местните власти посочват, че повечето сгради на територията са изравнени със земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *