Уникално! Създадоха гравитационна лампа! Ще вади от мрака 1,5 млрд. души

Гравитационна лампаГравитационна лампа, която използва чувалче с пясък, завързано за въженце, задействащо малък динамогенератор и светодиод, може да изкара от мрака 1,5 милиарда жители на нашата планета, които не разполагат с електроснабдяване, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Устройството действа много просто. Въженцето се издърпва до горно положение, подобно на тежестите на стенен часовник, след което лампата свети без прекъсване 30 минути. Изобретението е наречено „Гравитационна светлина“ и е дело на дизайнерите Мартин Ридифорд и Джим Рийвс. Те посветили на разработката си 4 години.

1,5 милиарда души от населението на Земята нямат достъп до електричество и се осветяват нощем с газ или олио. Но светлината често е мъждукаща и съществуват рискове от пожари. Новата разработка била възможна благодарение на напредъка на техниката и изключително малката електрическа консумация на светодиодите, които за сметка на това излъчват силна светлина.

В най-скоро време ще бъдат произведени хиляда гравитационни лампи, които ще бъдат раздадени безплатно на бедните общности в Африка и Индия, пише вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *