Уникално! Градина в буркан не е поливана 42 години

Градина в буркан80-годишният Дейвид Латимър вече 42 години отглежда уникална градина в бутилка, която не е поливана нито веднъж.

Възрастният мъж създава своята градина през 1960 г., поставяйки в 40-литрова бутилка известно количество тор и около 120 мл. вода, след което засажда вътре една традесканция, която успява да вмъкне, използвайки тел, предават от chudesa.net.

През 1972 г. Дейвид за пръв път отваря запечатаната бутилка, за да добави в необикновената градина малко вода. След това отново я запечатва и в продължение на цели 42 години не се намесва по какъвто и да било начин в живота на тази малка екосистема, осигурявайки ѝ единствено достъп до слънчева светлина, необходима за процеса фотосинтеза.

На пръв поглед изглежда невъзможно тази запечатана градина да процъфтява в продължение на четири десетилетия, но за това всъщност има съвсем рационално обяснение. Съдържащите се в торта бактерии разлагат мъртвите части и преобразуват отделяния от растението кислород във въглероден диоксид, от който то се нуждае, за да съществува. Затворената градина е нещо като миниатюрна версия на нашата собствена планета и кръговрата на природните процеси.

Дейвид споделя, че е истински щастлив с малката си градина и се надява да поживее още, за да може да ѝ се порадва. Когато я създава, той е едва 26-годишен, но и днес все още продължава да ѝ се наслаждава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *