УНИКАЛНО! Българи направиха дървен велосипед

Българи направиха дървен велосипедМлад мъж бавно върти педалите на колелото си по улица в Ротердам. В един момент усеща, че погледите на минувачите са вперени в него. Започват да го спират, молят за снимки.

Мъжът не е кинозвезда, шоумен или спортист. Той е 37-годишният български художник от Пазарджик Георги Байлов, а интересът не е към него. Холандците са запленени от велосипеда му – изработен от дърво и е произведение на изкуството. Всъщност дървеното колело е дело на 4-ма ентусиасти от Пазарджик и близкото градче Ветрен.

“В Ротердам първоначално се почувствах като кинозвезда, но чак такъв интерес към колелото не съм очаквал. Отидох там, защото в Холандия хората масово използват велосипеди. Исках да направя един вид проучване. Резултатът беше далеч от най-смелите ми очаквания”, споделя художникът.

Няколко месеца преди това – през лятото на 2012-а, Байлов няма интерес към велосипедите, а още по-малко към проектирането и изработването им. Всичко това приключва след разговор с приятеля му финансист Димитър Шулеков.

Той му споделя, че в случаен разговор бившият национал по колоездене Красимир Шопов му разказал за американец, направил дървен велосипед, и за още няколко подобни случая в различни страни. Те обаче били еднодневки и с грубо изпълнение.

Краси споделил, че ако има кой да направи достатъчно добра и здрава дървена рамка, той е в състояние да се заеме с механичната част на такова колело. Финансистът веднага се сетил за художниците баща и син Георги и Васил Байлови, които имали опит в обработка на дървесина.

“С баща ми приехме идеята като предизвикателство и се заехме. Имахме големи съмнения дали ще успеем”, обяснява Георги.

В продължение на 4 месеца двамата проектират дървения велосипед, запознават се подробно чрез специализирана литература с основни изисквания за направата на колело, пробват различни варианти и технологии, изработват и изпитват детайли. Както сами признават, най-малкият им проблем е била формата на колелото.

Артформата на велосипеда трябва да е видна за всеки, единодушно решават художниците. Проблемът обаче е в съчетаването на тези идеи с технология по обработката на дървото, постигането на необходимата якост и здравина, спазването на задължителни изисквания за геометрия и пропорции.

В крайна сметка Байлови решават, че колелото трябва да се изработи от различни видове дървесина, слепени по специална технология. Използват бук, дъб, акация, черница, дива череша и липа.

Васил Байлов работи по прототипа на дървеното колело в работилницата си във Ветрен.

С тази технология се цели максимална здравина, предотвратяване на усукване и пукане на дървото. Освен това тя позволява в процеса на изработка различните детайли да получат необходимата извита форма, където се налага, без това да повлияе върху здравината.

Васил Байлов се е учил да обработва дървесина от своя баща, който бил дърводелец. От своя страна той научил сина си Георги. Двамата художници работят в семейната си дърводелска работилница във Ветрен, където живее Васил. Тя е оборудвана със стандартна техника без нещо специално.

Всеки детайл от начало до край преминава през ръцете на Васил и Георги, докато придобие необходимия вид.

Освен рамката на велосипеда дървени са калниците и ръкохватките на кормилото. С монтирането на метални възли и детайли – капли, педали и кормило, се заема колоездачът Краси Шопов. С тях също не са правени никакви компромиси и всичко е поръчано и доставено от водещи фирми във велопроизводството от Германия, Япония и Англия.

След 4 месеца прототипът на първия български велосипед от дърво е готов.

“Направихме скулптура като на Хенри Мур, а отгоре на всичко и се движи”, казва Васил Байлов.

Колелото притежава всички качества на нормален велосипед. Байлови правят и изпитания в екстремни условия. Карат го по лоши планински пътища, скачат от тротоари, спускат се по стълбища. Дървеният велосипед издържа безпроблемно.

Един от първите извън създателите, който пробва уникалното колело, е президентът Росен Плевнелиев.

Димитър Шулеков и Краси Шопов отиват с прототипа си на старта на колоездачната обиколка на България пред президентството. Там Плевнелиев, който дава старт на обиколката, вижда дървеното колело и проявява интерес. След като научава, че е направено от българи, държавният глава не се двоуми и прави кръгче пред притеснените погледи на охраната си.

“След прототипа направихме още два велосипеда. Мъжки и дамски. В тях изчистихме някои детайли, други заздравихме. И трите велосипеда в момента се движат и всеки е изминал по 3-4 хил. км”, обяснява Георги Байлов.

Той разказва, че на двата велосипеда се возили холандската принцеса Лаурентин ван Орание и холандският посланик у нас Карел ван Кестерен, които останали очаровани от уникалните български велосипеди. Това станало в Деня на мобилността в подлеза на НДК.

В момента 4-мата създатели мислят за по-голямо производство. Категорични са обаче, че всеки велосипед трябва да е уникален и да запази качествата на произведение на изкуството. Идеята им е всяко колело да е придружено с индивидуален сертификат.

Георги признава, че не всеки ще може да си позволи покупката на дървения велосипед.

“Може ли всички да си купуват “Ролс-Ройс”? Нашето колело е произведение на изкуството, въпреки че ще се ползва като обикновен градски велосипед. В него са вложени творчески идеи, много ръчен труд, скъпи материали и части. Не мога да ви кажа някаква цена. Истината е, че не всеки ще може да си го позволи”, обяснява Георги.

Що се отнася до уникалния дървен велосипед създателите му са доволни, че са направили нещо, което ще остане и ще се помни.

Източник: 24chasa.bg

Един коментар по “УНИКАЛНО! Българи направиха дървен велосипед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *