Ултиматум! Росен Плевнелиев иска Парламентът да разкара Пеевски от ДАНС

Росен ПлевнелиевПредседателят на ДАНС няма нищо общо с поетия пред мен и пред българския народ ангажимент за прозрачност, заяви президентът Росен Плевнелиев…“Кредитът ми на доверие е изчерпан.“ Президентът настоява парламентът незабавно да преразгледа решението си за назначаване на Делян Пеевски.“ Свиквам заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което очаквам министър-председателят да обоснове решението си“, обяви Плевнелиев на извънредна пресконференция.

Моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без концепция, без обосновка, без нищо. Това е недопустимо, каза държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен: Дължим на българското общество откритост и мотивираност във всяко действие. Това не се състоя днес. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение.

Президентът заяви, че не е знаел кой ще бъде назначен на този пост, а не е върнал Закона за ДАНС, защото вярва, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си.

Не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави и да бъде честен пред народа. Промените в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих председателят на ДАНС да се избира от парламента. Очаквах това да осигури повече прозрачност, публичност, да се даде възможност за дебат, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество, заяви държавният глава.

Според него процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред него ангажимент за прозрачност.

Жалко, добави президентът. Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни. Но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан, добави Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *