Ужас! Панелките се разцепват след десетина години

Панелките се разцепват след десетина годиниПанелните сгради, чието строителство е започнало през 1962 година и досега не са поддържани, ще започнат да създават големи проблеми след 10-15 години, сочат експерти. Средният живот на една сграда от този тип е 50 години. Конструкторите смятат, че въпросните сгради могат и да издържат 100 години, но това зависи от състоянието на заварките и на изпълнението и поддръжката.

Ако има корозирали връзки, сградата трябва да се реновира, каза пред bTV доц.д-р инженер Чавдар Колев. Ако сградите бъдат оставени на самотек, действително ще се амортизират, допълва експертът.

Панелите като елементи са изработени много добре, но при сглобяването им са участвали всякакви строители и състоянието им е неясно, казва доц. инж. Йордан Милев от УАСГ. Той даде пример с училище, което е щяло тотално да се разруши само заради една поддала връзка. Проверката на състоянието на всички такива сгради обаче е много трудоемка, казва инженерът. Изискват се специализирани уреди и достъп до всички жилища, които трябва да се разбият, за да се види какво е състоянието на връзките. В много държави е процедирано точно така.

Не може да се каже, че положението е страшно, успокои доцентът, като изтъкна, че при силен трус между 5 и 10 процента са сградите, които са по-сериозно пострадали. Той обаче добави, че у нас това не може да се каже със сигурност, тъй като никой не знае какво е състоянието на блоковете.

У нас сградите са проектирани да издържат на земетресение 7-8 пъти по-силно от последното, което бе с епицентър в Перник. Всички сгради са издържали, но някои са получили повреди, което е притеснително, посочи инж. Милев.

Източник: БЛИЦ

2 коментара по “Ужас! Панелките се разцепват след десетина години

  1. Сега последно – разцепват ли се, защото не са поддържани – каквото и да означават това или издържат на земетресения с магнитут еди какъв си – не е уточнено в статията :))) И как така панелните елементи са изработени добре, а при сглобяването…. Някой ще се наеме ли да коментира качеството на „новото“ строителство, особено в годините на бума – 2000 – 2007. Колко от сградите са с неотстраними стоителни дефекти и продължават да се пукат, сцепват – да не говорим за сеизмичната им устойчивост… Като всявате страхове и притеснения в читателите си с цел да промените наклона на сринатия имотен пазар в България, поне си пишете статиите грамотно :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *