Ужас! Нашествие от грамадни плъхове!

ПлъховеОгромните гадни плъхове изкараха акъла на жители на Хасково!

От бум на сивите канални плъхове се оплакаха жителите на южния град Хасково. Топлата зима и безснежното време е провокирало популацията на гадините. Обикновено напролет котилата им се запазват по-малобройни заради дъждовете, в които се давят малките, но сега липсата на вода ги е съхранила почти цялостно, предават от razkritia.com.

Плъхкините раждат седем пъти в годината по десет-петнадесет малки. Така от едно семейство могат да се пръкнат стотици наследници. При добра храна и подходящи условия канализационният плъх достига до тридесет сантиметра размери, а с опашката „пораства” още с 10-15 сантиметра.

Сега плъховете вече са изскочили от канализационните системи под града и са плъзнали навсякъде. Жителите на апартаменти са се оплакали, че гадините са налазили мазетата им и се „гощават” със зимнината, като трошат буркани. Хората от селата са надали вик, че те нападали силози и хамбари, където се съхранява зърното и миналогодишната реколта.

Сивият плъх живее в подземните канализационни шахти, където почти няма врагове. Ако котка попадне там просто няма шанс да излезе из под земята жива. Плъхът е всеяден, консумира почти всичко, което се изпречи на пътя му, може да изяде и своите малки. Единственият шанс да бъде унищожен е отровата.

Фирми, които се занимават с това обикновено смесват примамките с восъчни, устойчиви на вода съставки, които миришат на вафли. Организацията за борба с гризачите обикновено е разпръсквала отрова, за да намалее популацията през месец април. Но заради бума, операцията ще стартира още този месец, обещават от нея. В канализационните канали ще се изхвърлят десетки килограма от отровата „Ратибром“, разкриха специалистите. Една доза от нея може да тръшне между един и три екземпляра. След като мероприятието стартира експертите се надяват семействата на сивия плъх да намалеят до разумни граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *