Ужас! Вижте някои от най-странните ограничения на правата на жените

ограничения на правата на женитеЕманципацията и правата на жените – теми, които и днес разпалват спорове. Някои от забраните, които и съществуват, предизвикват изненада. Повечето от тях се отнасят за представителите на нежния пол, които живеят в държави като Индия, Йемен, Саудитска Арабия.

„Повечето проблеми възникват в резултат на правната система, датиращата от хилядолетия”, казва Ротна Бегум, изследовател в областта на правата на жените в Близкия Изток и Северна Африка към организацията Human Rights Watch. Промяна обаче има. Тя важи най-вече за жените в Саудитска Арабия.

Ето и най-странните ограничения за жените и държавите, в които те се прилагат.

1. Йемен. Жените не са пълноправни свидетели в съда, наред с мъжете. Съдиите въобще не се отнасят сериозно към показания на жени, ако те не са потвърдени от представител на силния пол. Жените нямат право да свидетелстват при съдебен спор, касаещ изневяра на съпруга, клевета или хомосексуализъм.

2. Саудитска Арабия и Ватикана. Жените все още нямат право да гласуват. Това е факт, независимо, че кралски декрет от 2011 г. разрешава на жените да гласуват на предстоящите през 2015 г. избори в Саудитска Арабия. Ватикана остава единствената държава, в която жените нямат право да гласуват.

3. Еквадор. Жените нямат право да правят аборт, с изключение на лудите и идиотите. Днес властите използват по-дипломатичен термин – „психически болни”, но това няма да промени по никакъв начин ситуацията.

4. Саудитска Арабия и Мароко. Жертвите на насилие могат да бъдат обвинени в престъпление. Редица държави не защитават жертвите на насилие, но някои стигат и по-далеч. Така например, жена която е излезнала навън без мъжа си, или е на среща с мъж, който не й е роднина, или се е усамотила с чужд мъж, или е бременна от такъв, я очаква сурово наказание.

5. Йемен. Жената не може да напуска дома си без мъжа си. Тук има и някои изключения, като например, ако жената трябва да се грижи за болните си родители, които живеят на друго място.

6. Саудитска Арабия. Жените нямат право да карат автомобил.

7. Индия. Някои правила за безопасност на пътя не се отнасят за жените. В определени райони на страната представителките на нежния пол не са задължени да носят каска, докато се водят на скутери или мотори. Някои обясняват това странно решение с това, че просто са загрижени за прическите и грима на жените.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *