УВОЛНИХА ШЕФА НА ВОЕНОМОРСКИТЕ СИЛИ НА САЩ СЛЕД СКАНДАЛ

spensyr bgnes

Ричард Спенсър поискал потулване на случай с „морски тюлен“

Министърът на военноморските сили на САЩ Ричард Спенсър беше уволнен от военния министър Марк Еспър, защото е предложил тайно споразумение с Белия дом по случая с военноморския „тюлен“ Еди Галахър, предаде CNN с позоваване на високопоставен служител на Пентагона. Новината беше съобщена и от президента Доналд Тръмп в Туитър.

Галахър беше осъден за дискредитиране на въоръжените сили, след като позира до тялото на мъртъв боец ​​на ИДИЛ, което противоречи на приетите норми в американската армия. След това той беше понижен в ранг – решение, което президентът Доналд Тръмп отмени преди седмица и предизвика гнева на военните. Впоследствие те продължиха процеса на преразглеждане на статута на Галахър.

Пентагонът обвини Спенсър, че е предложил тайно на Белия дом да не се меси в предприетите срещу Галахър процедури, а в замяна военният ще може да се пенсионира, без да бъде отстраняван от специалните части. Спенсър не е обсъдил предложението си с Еспър. Пентагонът каза в комюнике, че Еспър е загубил доверие в Спенсър заради неговата „липса на откровеност“ в случая със служителя на специалните части на ВМС Едуард Галахър.

В профила си в Туитър президентът Тръмп съобщи, че на мястото на Спенсър ще бъде номиниран посланикът на САЩ в Норвегия адмирал Кен Брейтуейт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *