УБИХА СРЪБСКИ ЛИДЕР В КОСОВО

5973015

Оливер Иванович бил прострелян 5 пъти в сръбската част на Косовска Митровица

Лидерът на гражданската инициатива на сърбите в Косово „Свобода, демокрация, истина” Оливер Иванович е убит в сръбската част на разделения град Косовска Митровица. „Изглежда е починал на място. Знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Бил е откаран в болница веднага, лекарите са се опитали да го спасят, но напразно”, каза адвокат Небойша Владович.

Косовската полиция потвърди, че е имало покушение и съобщи, че политикът е в болница, а всички служители на реда са изпратени да издирват нападателите. Медиите съобщават, че покушението е извършено, когато 64-годишният Иванович влизал в 8.15 ч. в сградата на своята партия. По него са открили стрелба нападатели в автомобил. В момента около сградата и около болницата в Косовска Митровица се събират много хора, а полицията е блокирала съседните квартали.

Оливер Йованович е смятан за умерен лидер на косовските сърби. Бил е държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия. През 2016 беше осъден на 9 години затвор, но впоследствие беше освободен.

Косово обяви независимост през февруари 2008-ма година. До днес над 100 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. От две години насам властите в Белград и Прищина водят преговори за нормализация на отношенията. Преговорите се водят с посредничеството на ЕС в Брюксел.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *