Тъпчели Адолф Хитлер с тор! (Най-странните менюта на диктаторите)

Етикети: , , , , , , ,

Адолф ХитлерАдолф Хитлер се лекувал от стомашни болки с тор, Мао Дзедун ядял само месо

Нацисткия лидер Адолф Хитлер не е докосвал месо, а лекарят му Теодор Морел буквално го тъпчел всеки ден с 28 различни лекарства, сред които и такива, които се произвеждат от оборски тор. Нова книга разкрива менютата на диктаторите, както и най-странните им приумици по отношение на храната.

Бившият севернокорейски лидер Ким Ир Сен е бил обсебен от чистотата, така че всяко зрънце ориз трябвало да бъде подбирано много внимателно, преди да завърши в неговата чиния.

Лидерът на румънската комунистическа партия Чаушеску, където и да ходел винаги ядял само приготвена под личния му надзор храна, с донесени от него продукти. Със своите хранителни навици най-много шокирани погледи привлякъл югославския лидер Тито, тъй като никой не можел да разбере неговото настояване да пие само сок от пресни плодове с тръба и твърдо да избягва твърда храна, предава „Би Би Си“.

Повечето от диктаторите като Адолф Хитлер произхождали от скромни селски семейства, така че в унисон с това, някои от техните най-скъпи специалитети, са прости и селски ястия. Например за Тито нищо не е било по-хубаво от това, да яде от парчета гореща свинска сланина, докато за Чаушеску най-голяма слабост е бил гулашът от пилешко, в което се е намирало цялото пиле с краката и клюна.

Консервативният португалски президент Антонио Салазар обожавал сардини, които напомняли на скромно детство и времето, прекарано с братята му.

Адолф Хитлер, Мао Дзедун и Бенито Мусолини обаче са имали тежки проблеми с храносмилането. Хитлер е страдал от хронично подуване на корема и поради това станал вегетарианец, а Мусолини често имал запек. Вместо да спре месото Мао Дзедун бил запален по колбасите и не можел без пържола.
Сталин със своите хранителни навици оправдава изцяло прякора „стоманения лидер“. В неговото меню често се намирали редица люти грузински специалитети, които поливал с големи количества алкохол, по време на многобройните и чести запои, организирани за чужди дипломати.

Най-шокираща обаче е кухнята на Жан Боде Бокаса. Готвачът на Бокаса редовно го радвал с цял човек на шиш, пълнен с ориз. И въпреки че не понасял американците, любимата храна на Саддам Хюсеин били хамбургерите.

Повечето диктатори разполагали със специални лица, които да проверяват храната им за отрови. Хитлер е разполагал с 15 жени, които да пробват всичките му ястия 45 минути преди него. Саддам Хюсеин пък изпратил сина Удай в затвора, когато разбрал, че е убил един от неговите проверяващи храната, докато Чаушеску винаги пътувал с личен химик и мобилна лаборатория, които тествали всяко ястие, което му бъде поднесено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *