ТУСК: ОСВЕН ДОБРА ВОЛЯ, ТРЯБВАТ И НОВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА БРЕКЗИТ

epa06572713 British Prime Minister Theresa May (L) welcomes President of the European Council Donald Tusk (R) to 10 Downing Street in London, Britain, 01 March 2018. Theresa May plans to make a major speech on British relations with the EU after Brexit on 02 March 2018.  EPA/ANDY RAIN

Преговорите за сделка с Лондон достигат задънена улица

Излизането на Великобритания от ЕС без сделка за Брекзит е по-вероятно от когато и да било, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след провала на поредния кръг от преговорите между Лондон и Брюксел, предаде Дойче веле. „За да се осъществи пробив, освен добра воля, трябват и нови действия. Утре ще попитам министър-председателката Тереза Мей дали има конкретни предложения за преодоляване на застоя“, обясни Туск в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС, предаде БТА.

Той се е обърнал към премиера на Великобритания Тереза Мей с молба да направи обръщение към останалите 27 държави от общността. Самата Мей по-рано заяви пред долната камара на британския парламент, че сделката е постижима. Мей каза на тричасова среща на правителството тази сутрин, че не може да приеме споразумение, което създава нова граница между Северна Ирландия и останала Великобритания или безсрочно оставане на Обединеното кралство в митническия съюз.

Мей е спечелила подкрепата на кабинета за нейната стратегия на преговорите за Брекзит, която се отнася до това кога Лондон може да напусне митническия съюз. Според кабинета необходим е механизъм, който ясно да определи кога ще приключи „мрежата за сигурност“. „Мрежата за сигурност“ трябва да гарантира, че няма да има „твърда“ граница между Северна Ирландия и Ирландия, ако не бъде сключено търговско споразумения до края на преходния период декември 2020 г. Мей предложи на ЕС цяла Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит, но Брюксел отбеляза, че се нуждае от повече време да разгледа предложението.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин иска напускането на Великобритания през март 2019 г. да стане плавно, „но не на всяка цена“, докато премиерът на Ирландия Лео Варадкар смята, че сделката може да бъде отложена най-късно до декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *