ТУРЦИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ВНОСКИТЕ СИ КЪМ НАТО, НО НЕ ПРИЕМА АТАКАТА СРЕЩУ ЕРДОГАН

Bekri Bozdag bgnes

Според говорителя на правителството в Анкара инцидентът с портрета на президента по време на ученията на НАТО в Норвегия е недопустим и е извън рамките на позволеното

Говорителят на правителството в Анкара Бекир Боздаг определи скандала с нарочения за враг на алианса Реджеп Ердоган като най-големия в историята на НАТО и посочи, че Турция не е в състояние да приеме подобна атака, но ще продължи вноските си, предаде БГНЕС.

В изявлението си след днешното заседание на министерския съвет Боздаг подчерта, че инцидентът с портрета на президента по време на ученията на НАТО в Норвегия е недопустим и е извън рамките на позволеното, а уволнението на двамата сътрудници не означава приключено разследване и изясняване на всички аспекти от скандала.

„Североатлантическият алианс няма правото да се опитва да потули този инцидент. Турция подходи с достойнство и изтегли своите военни части от ученията. Това е атака, но и знак на крайно неуважение не само срещу първия ни президент Мустафа Кемал Ататюрк и настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Това е удар и неуважение срещу 80-милионна Република Турция и срещу държавата. Ние приветстваме започналото административно разследване и извиненията, но не приемаме за достатъчен акта срещу двамата служители. Тази ситуация изобщо не изглежда като дело на двама души или като резултат от невниманието им. Цялата процедура, свързана само с тях, не означава, че е проведено изчерпателно разследване. Ние настояваме да се определи и отговорността на висшите военни началници и командирите от ученията, и открито заявяваме искането си тази провокация да не бъде потулена“, посочи Боздаг.

Турция е уважаван член на НАТО и ще продължи да плаща вноските си, но всички трябва да са наясно, че е невъзможно турската нация и държавата да приемат опозоряването на Ататюрк и Ердоган, подчерта той. Вицепремиерът и правителствен говорител коментира и диалога за политическото урегулиране на кризата в Сирия, като уточни, че никой няма правото да очаква съгласие от Анкара за участието на терористични организации в преговорния процес, за което Турция има ясна и категорична позиция. Боздаг съобщи, че в следващите дни ще бъде издаден нов указ с две постановления за нови мерки в рамките на продължаващото извънредно положение, но не анонсира съдържанието им. „Турция е голяма държава и е въпрос на личната й воля за мерките по отношение на националната й сигурност. Турция не може да допусне днес или утре да се окаже в позицията на заложник на други държави или международни организации и да пренебрегне интересите си. Ако сигурността на нацията и страната изисква премахването на някои оръжия, Турция ще го направи, а ако се налага да ги произведе – ще го направи. Ние сме засегнати от вътрешните конфликти в Сирия и Ирак. Някои държави не казват открито, че няма да ни продадат оръжия, но си играят с парите ни и умишлено протакат сроковете. Нещо, което може да бъде закупено за месец, на нас ни се предоставя в продължение на 6 месеца, на цяла година. И това е при положение, че сме в НАТО и искаме да опазим въздушното си пространство. В такава ситуация ние сами вземаме решенията и със собствени сили намираме изхода, това е изконно право на Турция и няма нужда да искаме позволението на другите“, така Боздаг аргументира сделката за руските зенитно-ракетни комплекси С-400, последвана от критики от страна на НАТО. Той посочи още, че на 22 ноември в Сочи предстои среща на президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган и на Иран Хасан Рухани, подготвена от външните министри на трите държави. Те ще обсъдят развоя на събитията към този етап и ще се договорят за следващите стъпки. Анкара е за намиране на политическо решение и ще подкрепи всички законни мерки в тази посока, допълни Боздаг. Той посочи, че при операцията в Ракка САЩ са използвали терористичните организации PYD /Партия на демократичното единство, клон на ПКК в Сирия/ и въоръжените й отряди от YPG.

„Ние многократно предупреждавахме, че не е нормално в борбата с едни терористи да използваш други. Един телевизионен канал показа как терористите от PYD-YPG осигуряват безопасен коридор за ислямските терористи от ДАЕШ, преминаващи с всичкото си въоръжение и по силата на споразумението се отправят към зоната за сигурност. Никой да не си въобразява, че ние не сме наясно с покровителството на САЩ в този случай. Без знанието и съгласието на САЩ нищо не могат да направят“, коментира Бекир Боздаг.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *