ТУРЦИЯ СЕ ЗАКАНИ: НЯМА ДА СПИРА МИГРАНТИТЕ, АКО ВИЗИТЕ ЗА ЕВРОПА НЕ ПАДНАТ

Bejanci reuters

Основният проблем пред отпадането остава антитерористичното законодателство на южната ни съседка

Ако Турция не получи визова либерализация, няма да спазва споразумението за мигрантите, заяви турският външен министър в интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Той настоява Европейският съюз да каже кога гражданите на Турция ще получат безвизов достъп до шенгенското пространство и предупреждава, че ако правилата не бъдат облекчени, Анкара ще спре изпълнението на споразумението за овладяване на мигрантския поток към Европа. Турция очаква „твърда дата“ през октомври.

Подобни заплахи Турция отправи още през май, когато Еврокомисията и Европарламентът оценяха напредъка на страната по визовия въпрос. Макар либерализацията да бе едно от условията, в замяна на които Анкара се ангажира да намали мигрантския поток през Егейско море, страната трябва да изпълни общо 72 условия, за да паднат визите.

Основният проблем в дискусиите е правната дефиниция на тероризъм. Според ЕС тя е прекалено широка и се използва, за да потиска опозицията в страната. Наскоро кабинетът в Анкара обаче предложи тъкмо обратното – определението за тероризъм да бъде разширено, така че да включва и хората, „подкрепящи тероризма“, а наказанието за това да бъде отнемане на гражданството им. Падането на визите позволява 90-дневни пътувания в Шенген, но не дава право на работа на гражданите на трети държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *