ТУРЦИЯ СЕ ЗАКАНИ НА САЩ, АКО НЕ БЪДАТ ДОСТАВЕНИ ДОГОВОРЕНИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ F-35

Chavushoglu bgnes

Група американски сенатори иска да блокира доставката за Анкара на американски изтребители заради заключения в Турция американски пастор Ендрю Брансон

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви по Си Ен Ен Тюрк, че страната му ще подготви ответни мерки, ако американските власти откажат да доставят изтребители F-35. Евентуално спиране на доставката на американски F-35, което сега се обсъжда в Камарата на представителите на САЩ, противоречи на правилата на взаимоотношенията, приети в НАТО, казва Чавушоглу и го определя като „неправилно и нелогично“. Министърът съобщи, че следващата седмица ще отиде на визита в САЩ, където ще обсъдят този въпрос.

Турция и Русия подписаха кредитно споразумение за доставка на С-400 в края на м.г. В средата на април помощник секретаря на САЩ Уес Мичъл заяви, че покупката от Анкара на руски зенитни системи С-400 може да повлияят негативно на доставката за Турция на изтребители F-35. В отговор Турция подчерта, че не приема езика на санкциите по тези въпроси.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Вашингтон в шантаж заради доставката на руски зенитни ракетни системи С-400, които според Държавния департамент на САЩ са несъвместими с въоръжението на НАТО.

Освен това, в края на миналия месец се появи информация, че група американски сенатори иска да блокира доставката за Анкара на американски изтребители заради заключения в Турция американски пастор Ендрю Брансон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *