ТУРЦИЯ ОТВРЪЩА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА АТАКА НА ТРЪМП – ДО 140-ПРОЦЕНТОВИ МИТА ЗА АМЕРИКАНСКИ СТОКИ

erdogan_bgnes_3

Напрежението между двете страни нараства с всеки ден

Турция обяви, че увеличава митата върху американски стоки, включително тютюн, автомобили и алкохол, съобщават „Дейли сабах“ и „Ройтерс“. Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че мярката е в отговор на удвоените от Вашингтон мита върху турска стомана и алуминий, което той определи като „умишлена икономическа атака“.

С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган се повишава със 120 процента митото върху автомобилите, със 140 на сто върху алкохолните напитки и с 60 на сто върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил увеличаване на митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси.

Вчера Анкара обяви, че ще бойкотира електроника и строителни материали от САЩ. Някои турски компании се присъединиха към бойкота да се рекламират в американски онлайн платформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *