ТУРЦИЯ НЯМА ДА ЗАЧИТА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ МЕСЕЦА

Erdogan bgnes

Ердоган замрази действието на Европейската конвенция считано от датата на преврата

Турция отмени действието на Европейската конвенция за правата на човека на територията на страната по време на извънредното положение. То бе обявено преди ден от президента Ердоган, и важи от 15 юли – деня на опита за преврат.

По думите му режимът, който влезе в сила в 1 часа след полунощ в четвъртък, няма да накърни фундаментални права и свободи в Турция. „Франция също обяви извънредно положение и замрази действието на конвенцията съгласно условията в нейния Член 15“, казва Нуман Куртулмуш, вицепремиер и говорител на правителството. „Декларацията за извънредно положение не е насочена срещу конвенцията“, добави той пред ръководители на кореспондентските бюра на медии в Анкара. Конкретното решение за конвенцията ще бъде обявено отделно.

Всеобщата декларация за човешките права е приета през 1948 г. от Организацията на Обединените Нации. Тя съдържа основни права и свободи, които са фундамент на справедливостта и мира в целия свят. Това са забрана на изтезанията, на робството, правото на свобода и сигурност, на съдебен процес и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *