ТУРЦИЯ И РУСИЯ СТОПЯВАТ ЛЕДОВЕТЕ ПОМЕЖДУ СИ

Putin Erdogan BGNES

Ердоган поздрави Путин за националния празник на Русия, Кремъл все още чака извинение и компенсация за сваления самолет

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави колегата си Владимир Путин по случай националния празник на Русия 12 юни. Турските медии определиха поздравителното писмо като „подадена маслинена клонка“ към Путин след влошаването на отношенията между двете страни заради сваления от турските ВВС руски самолет.

След инцидента Кремъл наложи икономически санкции срещу Турция, в това число и ограничаване на туристическия поток към страната, както и замразяване на големи съвместни проекти, какъвто беше и „Турски поток“.

Русия иска да възстанови добрите отношения с Турция, но Анкара трябва първо да предприеме стъпки за реванширане за свалянето на руския военен самолет през миналата година. Това обявиха от Кремъл днес, цитирани от „Ройтерс”. „Ние искаме нормализиране на нашите отношения и връщането им в периода на добро и взаимноизгодно сътрудничество”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентен разговор с журналисти. „Но в същото време президентът Путин даде да се разбере кристално ясно, че след това, което се случи, всякакво нормализиране на отношенията не изглежда възможно преди Анкара да предприеме необходимите стъпки”, подчерта Песков, имайки предвид настояването на Русия, че Турция трябва да се извини и да плати обезщетение за свалянето на самолета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *