ТРЪМП ПОЛУЧИ РАЗРЕШЕНИЕ ДА НАСОЧИ СРЕДСТВА ОТ ЕПНТАГОНА ЗА СТЕНАТА С МЕКСИКО

sTENA usa BGNES

Върховният съд на САЩ разреши на администрацията на Доналд Тръмп да похарчи 2,5 млрд долара от фондовете на Пентагона за строителството на граничната стена, гласи съобщение на съда. Така, присъдата на по-ниските инстанции – федералните и апелативните съдилища, които забраниха да се харчат пари за стената, е отменена.

Една от ключовите точки на изборната програма на Тръмп е изграждането на стена на границата с Мексико за борба с незаконната миграция и трафика на наркотици. В средата на февруари американският лидер въведе извънредно положение, за да получи около 6,4 млрд. долара за изпълнение на плановете си. В същото време противниците на президента се съгласиха да отпуснат на стената само 1,4 млрд. долара.

Тръмп реши да използва средствата от Пентагона, след като Конгресът отказа да му разреши доизграждането на около 160 км от стената. Искове срещу президента заведоха демократите от Камарата на представителите и организации за защита на околната среда. Строителството на граничната стена бе сред основните предизборни обещания на Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *